TECHNOLOGIE HELPT BIJ JOUW MOBILITEIT
Op een mooie herfstdag hebben we een afspraak met Bart de Haan, werkzaam binnen de afdeling Communicatie van Rijkswaterstaat (RWS) Midden Nederland. Bart is Communicatie Adviseur en ingehuurd door RWS. Hij was eerder betrokken bij projecten als de verbreding van de A27/A28 in het kader van de ‘spoedwet aanpakken’ en BeterBenutten1. We spreken Bart in de kantoortoren Westraven aan het knooppunt Oudenrijn (A2/A12) waar we uitkijken over het druk bevaren Amsterdam-Rijnkanaal en de werkzaamheden aan de Galecopperbrug kunnen zien. Het geeft mooi de werkterreinen van RWS weer; de droge en de natte infrastructuur. Zowel de nieuwe aanleg als het onderhoud.

gow_osc_w2_3

GOEDOPWEG.NL
Goedopweg.nl is een van de projecten waar Bart nauw bij betrokken is. Je kent het wellicht maar wist je ook dat Oracle dit mede mogelijk maakt? Goedopweg.nl is een initiatief van Midden-Nederland Bereikbaar, een samenwerking van de provincie Utrecht, gemeenten, RWS en het bedrijfsleven. Goed op weg staat voor betrouwbaar, toegankelijk, inspirerend en verbindend. Bart vertelt: “Het doel ervan is te zorgen voor een goede communicatie over de bereikbaarheid van de regio Midden-Nederland. Aangezien deze regio de draaischijf is van Nederland, en er dagelijks meer dan een miljoen reizigers onderweg zijn, is het belangrijk dat het voor iedereen bereikbaar blijft. Samenwerken speelt hier een belangrijke rol maar is wel een uitdaging. Als overkoepelend initiatief kun je prima samenwerken maar de uitvoering is decentraal en dat zorgt vaak voor versplinterde projectcommunicatie. Ook tijdens werkzaamheden is het juist zaak om goed voorbereid op weg te gaan. Investeren in bereikbaarheid betekent ook investeren in wegen, openbaar vervoer en alternatieven zoals e-bikes.”

‘Er zijn dagelijks meer dan een miljoen reizigers onderweg in
Midden-Nederland, het is belangrijk
dat de regio voor iedereen bereikbaar blijft’

REISWIJZER
Bart geeft aan dat Goedopweg.nl een website is waarop tal van regionale en lokale projecten worden samengebracht en de reiziger uitgebreide informatie over werkzaamheden en mogelijke verkeershinder vindt. Gebeurt er iets in een gemeente dat invloed heeft op een andere gemeente, dan moet dat wel bekend zijn. Je wilt daar als reiziger minimale hinder van ondervinden. Reis je vaak in deze regio? Dan kun je je aanmelden voor de Reiswijzer. Een plek waar 29 gemeenten hun informatie achterlaten. Vervolgens ontvang je op zondag en donderdag een e-mail met persoonlijke informatie over werkzaamheden op jouw reisroute (met de auto, openbaar vervoer en fiets). Bart: “We willen de burger die informatie geven zodat ze beter kunnen beslissen over mobiliteit. Onderzoek heeft aangetoond dat tweederde van de mensen die de informatie van Reiswijzer ontvangt het gedrag aanpast en dus kiest voor een andere mobiliteitsvorm.”

‘We willen de burger informatie geven over werkzaamheden en mogelijke
verkeershinder zodat ze beter kunnen
beslissen over mobiliteit’

ORACLE HELPT
Oracle RightNow is de technologie die RWS gebruikt. Het regelt onder andere de e-mailverzending aan gebruikers. Betrouwbaarheid, privacy en veiligheid spelen daarbij een belangrijke rol. Oracle partner WeSquare verzorgde de implementatie en is betrokken bij de verdere bouw en ontwikkeling van de website, waarbij het nu nog draait om statische informatie. Via een backofficesysteem verzamelt Oracle RightNow informatie over verschillende werkzaamheden, wat door diverse partijen wordt aangeleverd. Denk aan aannemers, wegenbouwers, werkvoorbereiders, provincie, gemeentewerkers etc. In de toekomst wordt deze informatie als dynamische informatie via een app aan reizigers beschikbaar gesteld. De technologie is er, nu nog de stap om alle informatie te delen. En misschien wel het allerbelangrijkste, de middelen te vinden om dit te financieren en uit te voeren.

GOEDOPWEG.NL HELPT JOU

Meld je aan op Goedopweg.nl en ontvang informatie over jouw
reisroute zoals:
• wanneer je beter een andere route neemt
• spits mijden
• wegafsluitingen
• welke andere projecten er bij jou in de buurt zijn

gow_osc_w2